‘Een uil vasthouden’

Floortje, 12 jaar

Die ochtend zit Floortje gewoon in haar klas, als er op de deur wordt geklopt. Door een…uil?! Iedereen moet vreselijk lachen als de levensgrote vogel de klas binnenkomt. Het blijkt de start van een uilenreis. Floortje is superfan van uilen. Haar slaapkamer is één en al uil. Haar allergrootste wens? Een echte uil kunnen vasthouden!

 

Complot

Floortje is superfan van uilen. Zelfs haar slaapkamer is eén en al uil. Haar grote droom? Een echte uil kunnen vasthouden! Floortje heeft acute leukemie. Op dit moment doorloopt ze een pittig behandeltraject. Daarbij geeft het bezig zijn met uilen haar steeds weer de nodige energie. En vandaag gaat haar allerliefst wens in vervulling.

Ze krijgt grote ogen als ze opeens een tweede uil in de klas ziet: de prachtige vogel die haar klasgenoten speciaal voor haar hebben geknutseld. Met persoonlijke teksten van iedereen erop. Floortje is helemaal verrast; óók haar klasgenoten en juf zitten dus in het complot! Dan neemt de levensgrote uil het gezelschap mee naar buiten. Daar staat inmiddels een knalroze limousine klaar. De uilenreis kan beginnen!

Uilskuikens knuffelen

Bij ‘De Steenuil Brummen’ staan Dick en zijn collega klaar om met Floortje op pad te gaan. Vandaag gaan ze uilskuikens ringen.  Terwijl Dick de kuikens uit de nestkasten haalt, vertelt hij van alles over het ringen van de vogels. Floortje mag meehelpen met het wegen en meten van de uiltjes. Wow, ze mag die bijzondere vogels echt in haar handen houden. Heel voorzichtig pakt ze de uilskuikens vast. Wat zijn ze prachtig! En dan die indringende ogen...

Bijna verliefd kijkt Floortje naar de kleine uiltjes. Oog in oog met een uil! Dit is het moment waar ze van gedroomd heeft.  Ze mag de uilskuikens even lekker dicht tegen haar aan houden. Even knuffelen. Floortje geniet. Na het ringen, meten en wegen gaan de uiltjes weer terug naar hun vertrouwde plekje in de nestkast.

Een uil laten opstijgen en landen

De reis gaat verder naar ‘Valkerij Schaap’ in Lochem. Speciaal voor Floortje hebben ze hier de vlag uit gehangen. Hier ziet Floortje uilen in allerlei prachtige soorten en maten. Een briluil, kerkuil, bosuil, oehoe, roodpootbosuil… Alle uilen mag ze even op haar arm houden. Niet iedereen durft dat, maar Floortje wel. Natuurlijk, dit is haar kans!

Als klap op de vuurpijl mag ze zelfs een uil laten opstijgen en landen vanaf haar arm. Floortje is diep onder de indruk van de prachtige vogels. Wat een ervaring. Oog in oog met haar grote liefde!