‘In de Wish Journey heeft het kind constant momenten van verheugen, wat echt impact heeft op een gezin.’

Vanavond is bij RTL Boulevard te zien hoe dr. Marguerite Gorter-Stam in gesprek gaat met wenskind Rayan. Marguerite zet zich al langere tijd in voor Make-A-Wish en ziet met haar eigen ogen de kracht van een Wish Journey tijdens de behandeling van een kind met een levensbedreigende ziekte. Zoals bijvoorbeeld het geval was bij Rayan (9). Rayan is met een ernstige hartafwijking geboren. In januari 2022 ging zijn liefste wens in vervulling en dit had veel impact op hem. We gaan in gesprek met Marguerite.  

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Make-A-Wish Nederland?  

Al in mijn tienerjaren maakte ik kennis met deze prachtige organisatie. Ik zag een meisje met neuroblastoom op tv wier liefste wens in vervulling ging: trouwen met haar ouders in de Efteling. Ik was helemaal onder de indruk van dit meisje, haar ouders, de veerkracht, maar ook haar ziekte. Het prikkelde me om hier meer over te leren. Zo heeft mijn profielwerkstuk het onderwerp neuroblastoom gekregen, ben ik later geneeskunde gaan studeren en ben ik uiteindelijk in de palliatieve zorg voor kinderen terecht gekomen. Dat kleine stukje tv was van grote invloed. 

 

Hoe zie jij in jouw werk de impact van een Wish Journey?  

Als palliatieve dokter kan ik de hoofdbehandelaar een voorzetje geven dat een kind aangemeld kan worden bij Make-A-Wish. Dit is iets wat de zorgverleners onderling overleggen en waar het kind nog niet direct bij betrokken is. Maar op het moment dat de aanmelding gedaan is en de Wish Journey gaat lopen, krijgt een kind iets om zich op te verheugen. Iedereen weet welke invloed dit heeft op kinderen: de twinkelende ogen en springende kinderen in bijvoorbeeld de Sinterklaastijd of het verheugen op een verjaardagsfeestje.  

Make-A-Wish weet precies hoe ze dit nog groter, mooier en beter kunnen aanpakken voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Het is echt een heel traject, wat niet alleen het kind, maar het hele gezin veerkracht geeft. In de Wish Journey heeft het kind constant momenten van verheugen, wat echt impact heeft op een gezin. Het draait niet meer om de ziekte, het kind heeft de regie zelf in vinden. Dat is zo mooi om te zien gebeuren. Na het moment van de wensvervulling krijgt het kind nog een mooi fotoalbum toegestuurd waar ze hun trots uit kunnen halen. Het nagenieten kan dan beginnen en de veerkracht blijft doorwerken.  

 

Hoe was het om in gesprek te gaan met wenskind Rayan?  

Het was heel gezellig om bij Rayan thuis te mogen komen. De veerkracht en de liefde die dat gezin uitstraalt is ontzettend bijzonder. De kracht van een Wish Journey kwam in het gesprek met Rayan heel duidelijk naar voren. Eerst was hij een wat onzeker jongetje dat, vanwege zijn ernstige hartafwijking, bang was om fysieke dingen uit te proberen zoals rennen en dansen. Zijn Wish Journey heeft hem zoveel zelfvertrouwen gegeven. Hij kon meer dan hij zelf dacht. Dat is onwijs bijzonder en dus ook de kracht van Make-A-Wish.

  

Wat zou je aan de lezers mee willen geven?  

Mijn oproep is kijk deze week naar RTL Boulevard en zie daarmee het mooie werk dat Make-A-Wish verricht voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Maar zie ook wat een veerkracht het deze kinderen geeft en ook ouders, broertje en zusjes. Zie hoe belangrijk dat is en ook hoe je daar zelf aan bij kan dragen. Dat kan heel makkelijk en kost je niet veel tijd. Bedankt alvast allemaal! 

 

Make-A-Wish Nederland is elke werkdag in de uitzendingen van RTL Boulevard te zien in de week van 4 t/m 8 december bij RTL4 vanaf 18:35 uur.