Efron, 5 jaar’

‘Ik heb een brand geblust!

Hij staat al klaar in zijn brandweerpak. De vijfjarige Efron heeft spina bifida: een aangeboren afwijking aan de wervelkolom. Korte afstanden kan hij lopen, maar voor lange stukken heeft hij een rolstoel nodig. Later wil hij brandweerman worden. En vandaag gaat zijn allerliefste wens in vervulling: een echte brand blussen! Efron is klaar voor de klus!

 

Met loeiende sirenes langs school

Vol trots heeft hij vanochtend zijn brandweer-tenue aangetrokken. Zijn hoofd gaat van links naar rechts. Speurend kijkt hij de straat in. Hij weet dat hij opgehaald gaat worden door een grote brandweerauto. Maar wat duurt het lang…! Dan hoort hij sirenes loeien! Efron krijgt een enorme lach op zijn gezicht. Eindelijk komt daar de enorme brandweerauto de straat inrijden. De wagen stopt voor de deur!

Efron maakt een praatje met de brandweermannen en vertelt dat hij graag langs zijn school wil rijden. Mét loeiende sirenes natuurlijk, zodat hij lekker opvallend naar zijn klasgenootjes kan zwaaien. Dat vinden de brandweermannen een top idee. En voor Efron het weet, staat hij bij zijn school. Daar heeft hij wel een bekijks! Efrons dag kan nu al niet meer stuk.

Goede spuitgast

Maar dan gaat het echte werk beginnen. Snel door naar de brandweerkazerne in Leeuwarden. Hier staat een welkomstcomité van enthousiaste brandweermannen op Efron te wachten. Na het eten van een lekker taartje, hoort Efron opeens een stem door de intercom: ‘Help! Er zit een beer vast in een boom. En jij moet hem eruit halen.’ Efron komt in aktie. Zo snel mogelijk rent hij naar de boom. Die beer gaat hij eruit krijgen!

Samen met de brandweermannen en zijn vader redt hij het dier. En dan mag Efron in de weer met een brandslang. Er is een brandoefening en het vuur moet snel bedwongen worden. Dat valt nog helemaal niet mee! Eerst gaat de slang alle kanten op. Maar Efron blijkt een goede spuitgast! Het lukt hem om de brand te blussen.

Onder politiebegeleiding naar de dierentuin

Met de ochtend bij de brandweer blijkt Efrons wishjourney nog niét afgelopen.Want na de lunch staat er een tweede verrassing op het programma. Een exclusief kijkje achter de schermen bij de dierentuin. Per limousine wordt het gezelschap naar Amersfoort gebracht. En als ze dan óók nog een politie-escorte krijgen, kan Efron niet meer stoppen met lachen. Wat een onvergetelijke dag!