OPBRENGST VAN AMALIAPOP GAAT NAAR MAKE-A-WISH

De Russische poppenkunstenaar Elena Timkaeva maakt ter gelegenheid van de 3einternationale Art Dolls Expo in Amsterdam een prinses Amaliapop. De Amaliapop is te bewonderen op 14 en 15 april tijdens deze tentoonstelling. De pop wordt officieel onthuld op de eerste dag van de Art Dolls Expo door de achttien jarige tweelingzussen Mylène en Rosanne Waalewijn die in 2013 het junior songfestival wonnen en ambassadrices van Make-A-Wish zijn. 

 

Op 14 en 15 april 2018 vindt de internationale Art Dolls Expoplaats in Studio Dansmakers op het voormalige Storkterrein in Amsterdam Noord. Meer dan 30 kunstenaars uit onder meer Rusland, Oekraïne, Letland en Nederland laten in dit weekend nieuw werk zien. Naast de Amaliapop van Elena Timekaevais werk te zien van onder andere de meest bekende poppenmaker wereldwijd Michael Zaykov uit Rusland en Nederlands grootste poppenmaakster Tine Kamerbeek.

Prinses Amaliapop
Het maken van karakterpoppen gemodelleerd naar bekende mensen, zoals prinses Amalia, is een hele lange traditie. De Duitse gebroeders Heubach brachten al in 1912 een Julianapopje, de overgrootmoeder van prinses Amalia, op de markt. De prinsessen Wilhelmina en Juliana waren grote poppenliefhebsters. Prinses Juliana had een collectie van ongeveer 600 speel- en sierpoppen.

De Amaliapop wordt geveild op de veilingsite Catawiki. Opbrengst van de pop gaat naar Make-A-Wish Nederland, die wensen vervult van kinderen met een ernstige, soms levensbedreigende ziekte.

Art Dolls populair in trendy kunstscènes
Onder verzamelaars en musea bestaat een groeiende belangstelling voor de zogenaamde 'Art Dolls'. Het ambacht van poppenmaker is In Oost-Europa en Amerika een volwaardige kunstvorm. Voor nieuwe exemplaren worden in de hippe en trendy kunstscènes in Moskou en St. Petersburg  bedragen geboden van gemiddeld € 10.000. Naast Michael Zaykov, Elena Timkaeva en Tine Kamerbeek is in Amsterdam werk te zien van onder andere: Alisa Filippova, Nel Groothedde, Yvonne Flipse, Irina Cherepanova, Esther Verschoor en het kunstenaarsduo Betty en Elin Kardenchiki.

Art Dolls 2018 biedt een gevarieerde staalkaart van wat op dit moment de trend is onder de internationale poppenmakers. De kunstenaars werken met diverse materialen zoals klei, plastic, steen, porselein. Poppen zijn van oudsher verbinders en een verlengstuk van de mens. De kunstenaars kunnen dankzij de poppen gedachten, gevoelens en een zekere magie communiceren. De poppen zijn niet bedoeld als kinderspeelgoed.

Art Dolls Expo 2018
In 2016 was in Nederland de eerste Art Dolls Expo te zien in de Zuiderkerk in Amsterdam. De Art Dolls Expo 2018 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 april in Studio Dansmakers, Gedempt Hamerkanaal 203, 1021 KP Amsterdam. Voor meer informatie zie http://adi.amsterdam/nl/