Vriendenloterij verrast

Make-A-Wish krijgt interactieve wensenkamer voor zieke kinderen in Prinses Maxima Centrum

Directeur Hanneke Verburg werd maandag verrast met een cheque van 416.000 euro van de VriendenLoterij. Het gaat om een extra schenking voor de inrichting en exploitatie van een hypermoderne interactieve fantasiekamer van Make-A-Wish in het Prinses Maxima Centrum. Met deze bijdrage is de financiering rond. De ruimte is bedoeld voor kinderen en hun ouders om kennis te maken met de kracht van een wensvervulling en ze te laten ontsnappen aan hun intensieve behandelingen. Het Prinses Maxima Centrum wordt in mei van dit jaar geopend door Koningin Maxima.

Hilversum, 13-03-2018 
Een opname in het ziekenhuis is een vervelende ervaring, in het bijzonder voor kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het vervullen van een wens een kind kracht geeft om de onzekere periode van behandelingen aan te gaan. Door een interactieve wensenkamer in het Prinses Máxima Centrum te bouwen is de drempel om een kind aan te melden voor een wens laag.

Magisch tapijt en VR-spelletjes

De ruimte wordt voorzien van moderne technieken zoals een virtual- en augmented reality bril, een ‘magic carpet’ waarop interactieve spelletjes gespeeld kunnen worden en een 3D-printer en wanden die kunnen wisselen van thema.

 

Kinderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten die worden georganiseerd, zoals een poppentheater, knutselworkshops en kunnen op speeldate met vriendjes uit de buurt. In de zithoek kunnen de kinderen nadenken over hun allerliefste wensen. De vrijwilligers van Make-A-Wish Nederland zorgen vervolgens dat deze wensen in vervulling gaan.

Effect van afleiding meteen zichtbaar bij kinderen met levensbedreigende ziekte

Make-A-Wish Nederland vervult wensen van kinderen met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte. In Nederland zijn er op jaarbasis circa 1.200 kinderen die tot deze doelgroep behoren, waarvan er circa 550 onder oncologie vallen. 

Door de aanwezigheid van de interactieve wensenkamer in een medisch centrum is het effect van afleiding op de kinderen direct zichtbaar voor het medisch personeel en de ouders van de patiënten. De ruimte in het Prinses Maxima Centrum kan hierdoor als voorbeeld dienen om wensvervullingen standaard onderdeel te laten zijn van het behandelplan van zieke kinderen